Koelen
Een split-airconditioning bestaat uit twee delen; een binnen- en een buitendeel. Deze zijn door middel van koelleidingen met elkaar verbonden. In het gesloten systeem bevindt zich een koelmiddel dat door de binnenunit de warmte uit de te koelen ruimte absorbeert. Als de warmte is geabsorbeerd, zal het verdampen en het gas zal via de koelleidingen naar de buitenunit worden geleid, waarna de warmte zal worden vrijgegeven. Het gas wordt opnieuw omgezet in een koele vloeistof en vloeit terug naar de binnenunit. Dit proces wordt herhaald tot de door u vastgestelde temperatuur is bereikt.
Verwarmen
Een split-airconditioning bestaat uit twee delen; een binnen- en een buitendeel. Deze zijn door middel van koelleidingen met elkaar verbonden. In het gesloten systeem bevindt zich een koelmiddel dat door de buitenunit de warmte uit de buitenlucht absorbeert. Als de warmte is geabsorbeerd, zal het verdampen en het gas zal via de koelleidingen naar de binnenunit worden geleid, waarna de warmte zal worden vrijgegeven. Het gas wordt opnieuw omgezet in een koele vloeistof en vloeit terug naar de buitenunit. Dit proces wordt herhaald tot de door u vastgestelde temperatuur is bereikt.
Split-systeem
Het splitsysteem is het meest toegepaste vast gemonteerde airconditioningsysteem. Een split airconditioning bestaat uit een binnendeel en een buitendeel die door middel van twee dunne leidingen en een elektrakabel aan elkaar gekoppeld worden. Tijdens het koelproces wordt tevens vocht aan de lucht onttrokken. Het water dat daarbij ontstaat, wordt via een leiding afgevoerd naar buiten of naar een ander opvangpunt.
Een voordeel van een splitsysteem ten opzicht van een mobiel- of raamsysteem is dat alle componenten die geluid maken in het buitendeel zijn opgenomen. In het binnendeel bevinden zich slechts een ventilator (die een minimum aan geluid produceert) en een buizensysteem (warmtewisselaar / verdamper) die geen geluid maakt.
Splitsystemen zijn leverbaar in modellen voor aan de wand, op de vloer, aan het plafond en voor inbouw in het plafond. Het is ook mogelijk meerdere binnendelen aan een buitendeel te koppelen, dit heet een multi splitsysteem. Alle splitsystemen moeten geinstalleerd worden door een STEK-erkend installateur.
Multisplit
Een multisplit airconditioning is qua werking vergelijkbaar met de single split. De multi split bestaat echter uit 2 tot 5 binnendelen die aan één buitendeel gekoppeld worden. Dit gebeurt door middel van twee dunne leidingen en een elektrakabel per binnendeel. Net als bij single splitsystemen moet bij ieder binnendeel het condenswater worden afgevoerd. Een voordeel van een multi splitsysteem boven een single splitsysteem is dat er slechts één buitendeel wordt toegepast voor meerdere binnendelen. Er is dus maar één geluidsbron, die op een zo gunstig mogelijke plek kan worden geplaatst. De nieuwe generatie buitendelen produceren een minimum aan geluid. De binnendelen zijn onafhankelijk van elkaar te bedienen. De splitsystemen moeten geinstalleerd worden door een STEK-erkend installateur.
VRF-systeem
Als u meerdere ruimtes in een kantoor of woonhuis wilt voorzien van klimaatbeheersing kunt u kiezen voor een VRF-systeem. Dit is een nieuwe techniek op het gebied van klimaatbeheersing, hierbij kunt u tot wel 16 binnendelen op één buitenunit aansluiten.
Met dit systeem kan men eventueel koelen in de ene ruimte en tegelijkertijd verwarmen in de andere ruimte. Met de invertertechniek in het VRF-systeem worden hoge rendementen gehaald. Dit maakt een VRF-systeem tot één van de meest geavanceerde systemen van dit moment. De intelligente technologie zorgt ervoor dat het geleverde vermogen traploos wordt aangepast aan de capaciteitsbehoefte van het betreffende moment en de individuele wens van de gebruiker. De moderne invertertechniek in combinatie met warmtepompen, maakt de investering in deze systemen nog meer rendabel aangezien de apparatuur het hele jaar door kan worden gebruikt.Met een minimale investering aan elektrische energie zal maximale energie worden bespaard waardoor een rendement van ca. 300% mogelijk is. Op deze energiezuinige systemen wordt vanuit de overheid subsidie verleend, de zgn. energie investerings aftrek (EIA)
Inverter
Bij airconditioningsystemen heeft u de keuze tussen aan-uitsystemen en invertersystemen. Airco’s met aan-uitregeling gaan op vol vermogen draaien wanneer de temperatuur de ingestelde waarde overschrijdt. Dit geeft een wisselende regeling met een wisselende luchttemperatuur. De inverter gestuurde systemen beschikken over een variabel koel- of verwarmingsvermogen. Dit systeem zorgt voor een bijna constante binnentemperatuur. De inverter-techniek zorgt ervoor dat de airconditioner automatisch en snel reageert op elke verandering van het woon- en/of werkklimaat. Het systeem stemt de te leveren koel- of verwarmingscapaciteit af op de huidige en gewenste temperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel en tochtvrij binnenklimaat. Inverter-systemen bieden een hoog comfort, een zeer laag geluidsniveau en tot 30% lager energieverbruik ten opzichte van de aan-uitsystemen.
Hiermee helpt u niet alleen het milieu maar bezuinigt u ook op alle fronten: Op energiekosten, stookkosten en op de aanschaf kunnen bedrijven de EIA subsidie aanvragen; maar liefst tot 44% op het geïnvesteerde bedrag.
Koudwater systeem
Een koudwatersysteem wordt veelal voor grote gebouwen gebruikt en deze bestaat uit een koelunit die geplaatst wordt op het dak of in een technische ruimte in combinatie met binnenunits. De koeling vindt plaats door middel van het transporteren van koud water naar de binnenunits welke zich in de te koelen ruimte bevinden. U heeft hierbij de keuze uit een ruime variteit aan binnenunits, zoals cassette-, wand-, plafond-, satelliet modellen. Al deze modellen kunnen ook uitgevoerd worden met filters voor luchtreiniging. Deze systemen worden veelal toegepast waar een geleidelijke temperatuurbeheersing van groot belang is.
Het koudwatersysteem onderscheidt zich ten opzichte van andere koelsystemen door een geleidelijke aanpassing van de temperatuur. Een belangrijk ander voordeel van koudwatersystemen is de relatief eenvoudige uitbreiding van het systeem. De capaciteit van de buitenunit is vaak dusdanig dat er zonder al te veel problemen meer binnenunits op aangesloten kunnen worden.
Uitgevoerd met warmtepomp koelt de installatie het gebouw niet alleen, maar zorgt ook voor behaaglijke warmte in de winter.