Bel mij terug
Laat hier uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.
Service en onderhoud
Storing?
Onderstaand formulier kunt u gebruiken om een onderhoudsvoorstel aan te vragen of een storing te melden. Wij helpen u graag verder!
Veelgestelde vragen
Mijn airco geeft een muffe lucht af. Hoe komt dat en wat is er aan te doen?
De verdamper wordt door het koelen aan de buitenkant steeds nat. Daar hechten zich na verloop van tijd bacteriën en schimmels die een muffe lucht veroorzaken. Deskundig laten schoonmaken met een speciaal middel is dan de oplossing. Ook kan een vervuild pollenfilter (indien aanwezig) mede de oorzaak zijn.
Hoe vaak kan ik het beste mijn airco laten servicen?
Minimaal 1 x per jaar een airco servicebeurt laten uitvoeren zou afdoende moeten zijn. Als u wacht tot er een hittegolf is dan is de kans groot dat u geen afspraak op korte termijn kunt maken.
Mijn airco werkt wel, maar koelt niet?
Als uw airco niet meer koelt, komt dit meestal door een te weinig aan koudemiddel(gas) in de airco. De airco meet een te lage druk en schakelt ter beveiliging de airco compressor(pomp) uit. Dit wil dus niet zeggen dat de airco compressor defect kapot of stuk is, en dat u hoge reparatie kosten kunt verwachten. Vaak is een minuscuul lekje hiervan de oorzaak. Een juiste diagnose door een airco specialist met jarenlange ervaring voorkomt het dure “blind” bijvullen.
Zuivert een airco ook de lucht?
Dat is afhankelijk van het model airco. De meeste airco’s hebben wel een of andere vorm van een luchtfilter voor de verdamper zitten die grote stofdeeltjes uit de lucht filtert. Sommige airco’s hebben speciale luchtreinigingselementen waardoor de lucht actief gefilterd wordt tot op zeer kleine deeltjes.
Voert een airco ook schone lucht van buiten aan naar binnen?
Nee, de standaard airco koelt alleen de binnenlucht. In tegenstelling tot een luchtverversing, die lucht van buiten de ruimte in brengt (en meestal ook afvoert) zal de airco de binnenlucht alleen maar “rondpompen”. De ruimte dus “luchten” is dus nog steeds noodzakelijk. Sommige fabrikanten bieden airco’s die een geïntegreerde luchtverversingseenheid hebben.
Wat is CFK?
CFK is de afkorting van een verzameling van moleculen gebaseerd op chloor¬fluor¬kool¬stofver¬bindingen en werden tot 1989 gebruikt (zoals Freon R-12, R22, R502) voor onder andere het koelmiddel in airco’s maar ook bijvoorbeeld in spuitbussen en piepschuim. Deze cfk’s tasten de ozonlaag aan waardoor ozon gedeeltelijk verdwijnt. De ozonlaag bevindt zich in de stratosfeerop zo’n 15 tot 30 km hoogte boven de aarde. Die ozonlaag hebben we op de aarde hard nodig omdat die onder andere het voor de mens gevaarlijke uv-b licht tegenhoudt die huidkanker kan zorgen. Tot eind van de vorige eeuw zijn cfk’s in grote getale gebruikt tot men ontdekte dat een verband bestond tussen het gebruik van o.a. cfk’s en het afnemen van de ozonlaag. Dat heeft geleid dat op 16 september 1987 het “Montreal Protocol on Substances That Deplete the Ozone Layer” kortweg het “Montreal verdrag” door alle landen van de wereld werd geratificeerd en per 1 januari 1989 van kracht is gegaan. Dit verdrag verbiedt (gefaseerd) het gebruik en productie van o.a. cfk’s. Oude apparaten waar cfk’s in zitten worden bij het einde van hun levensduur ontdaan van deze kwalijke cfk’s en bij gespecialiseerde bedrijven vernietigd. Tegenwoordig worden andere koelmiddelen gebruikt die veel minder schadelijk zijn zoals hfk’s (waterstof¬fluorkoolstof¬verbindingen) zoals R134a, R290, R407 en R410a. Hoewel de hfk’s veel beter zijn voor de ozonlaag wordt deze nog steeds maar in veel mindere mate aangetast, vandaar dat men blijft zoeken naar betere alternatieven.
Wat is een koelmiddel en welke koelmiddelen worden gebruikt?
Koelmiddel is de “stof” die in een airco zorgt voor het warmtetransport (meestal van binnen naar buiten). Een koelmiddel is een vloeistof die bij zeer lage temperaturen verdampt. Deze verdamping is de meest essentiële eigenschap van het koelmiddel en zorgt dat de binnenlucht gekoeld kan worden. Dat verdampen vindt plaats in de verdamper. Vroeger gebruikte airco’s koelmiddelen gebaseerd op cfk die de ozonlaag aantasten en sinds het einde van de vorige eeuw worden minder schadelijke koelmiddelen gebruikt. Tegenwoordig worden andere koelmiddelen gebruikt zoals hfk’s.
Waarvoor dient de compressor?
De compressor heeft twee taken in een airco. Hij perst het in de verdamper verdampte koelmiddel samen waardoor de temperatuur van dit gas flink stijgt (50°C of meer) hierdoor is het gas heter dan de buitenlucht en kan het gas in de condensor zijn warmte afstaan aan de buitenlucht. Door deze drukverhoging wordt automatisch het koelmiddel rondgepompt waardoor het koelmiddel uiteindelijk weer in de condensor terecht komt.
Wat is de functie van de condensor?
De condensor is een onderdeel van een airco die warmte afstaat aan zijn omgeving (buitenlucht). De condensor is een warmtewisselaar waarbij een koelmiddel met een hoge temperatuur (op dat moment als een gas) binnenstroomt. Doordat de buitenlucht koeler is (ook in de zomer) dan het hete koelmiddel zal het gas condenseren in de buizen van de warmtewisselaar. Tijdens die overgang zal warmte worden afgestaan. De leidingen in de warmtewisselaar worden warm en die warmte wordt aan de omgeving (buitenlucht) afgestaan. Het koelmiddel wat na de condensor weer een vloeistof is geworden stroomt vervolgens naar filterdroger.
Waarvoor is een filterdroger?
De filterdroger is een onderdeel van een airco en heeft tot taak om het koelmiddel die in de condensor via condensatie weer vloeibaar is geworden te ontdoen van vocht en vervuiling. Hoewel een airco een gesloten systeem is zal altijd wel, in zeer kleine mate, vocht van buiten de leidingen in komen. Dat vocht kan voor ijsvorming zorgen en de doorstroming van het koelmiddel (gedeeltelijk) kunnen blokkeren. Daarnaast zal vocht voor roestvorming zorgen in het systeem. De filterdroger verwijderd ook vuildeeltjes uit het koelmiddel. Deze vuildeeltjes zijn tijdens de productie en installatie de airco gekomen maar ook tijdens het gebruik door slijtage van de compressor. De filterdroger moet om de paar jaar vervangen worden.
Wat is de functie van een verdamper?
De verdamper is een onderdeel bij een airco die de binnenlucht koeler maakt. De verdamper is feitelijk een warmtewisselaar waarbij koelmiddel wat als een vloeistof de verdamper in stroomt zal verdampen, vandaar de naam. Tijdens het verdampen van een koelmiddel zal warmte onttrokken worden uit de omgeving (de warmtewisselaar wordt dus koud). De warmte die opgenomen is uit de binnenlucht wordt op deze wijze overgedragen aan het koelmiddel. Dit koelmiddel wordt daarna via de compressor, naar de condensor gepompt om daar de warmte weer af te kunnen staan.
Waarom berekenen van koelcapaciteit?
Een airco moet net als andere apparaten, bijvoorbeeld een verwarming of een stofzuiger, een prestatie leveren. Die prestatie is het “vermogen” om iets gedaan te krijgen. Dat vermogen wordt uitgedrukt in Watt. Het vermogen en de toepassing daarvoor moeten op elkaar afgestemd zijn. Een klein kamertje kan je verwarmen met een 1000 Watt kacheltje maar geen heel huis. Zo natuurlijk ook bij een airco. Afhankelijk van de te koelen ruimte zal de koelcapaciteit, uitgedrukt in Watt, daar op afgestemd moeten worden. Voor het berekenen van de koelcapaciteit is niet alleen de inhoud van de te koelen ruimte voldoende, ook zal de raamoppervlakte, de isolatiewaarde en dergelijke in ogenschouw genomen moeten worden voor een weloverwogen advies. Maar zoals altijd kan je met de vuistregel een aardige indruk krijgen van de benodigde koelcapaciteit. Noot: vroeger werd voor de verwarming- en koelcapaciteit de term BTU gebruikt maar die is al jaren geleden vervangen door de eenheid “Watt”.
Wat is een split-unit airco?
Een split-unit airco of kortweg split airco, bestaat uit twee delen, het deel wat zich binnen bevindt, de zogenaamde “indoor unit” en het gedeelte wat zich buiten bevindt de “outdoor unit”. Een split airco heeft binnen, op de ventilator na, geen geluid makende onderdelen. Daarom kan (dit is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit) een airco binnen vrijwel geruisloos zijn werk doen. De outdoor unit maakt wel geluid. In de outdoor unit zit namelijk de compressor en is het onderdeel van een airco wat de grootste bijdrage levert aan de geluidsproductie. Tussen de in- en outdoor unit zijn door middel van twee leidingen met elkaar verbonden. In die leidingen stroomt het koelmiddel. Door de splitsing van deze twee delen en door het warmtetransport met het koelmiddel in de leidingen van binnen naar buiten maakt een split airco tot de energiezuinigste koel- (of verwarming)systemen. Dit komt omdat geen lucht verplaatst wordt maar alleen de warmte. Dit in tegenstelling tot een monoblock airco die daarom erg inefficiënt is.
Waaruit bestaat de outdoor-unit?
De outdoor unit bestaat uit vier belangrijke onderdelen. De warmtewisselaar met de ventilator, de compressor en de filterdroger.
Wat is een indoor-unit?
De indoor unit het gedeelte van de split-airco die zich in huis bevindt. Het is feitelijk een warmtewisselaar. Naast de warmtewisselaar heeft de indoor unit een stille ventilator een een opvangbak met afvoer voor het condenswater. Ook heeft de airco een filter die grove stofdeeltjes tegenhoudt die door de eigenaar schoongezogen of gewassen kan worden.