Lucht-lucht warmtepomp
De lucht-lucht warmtepomp is een systeem dat warmte uit de buitenlucht wint om een ruimte te verwarmen.In het buitendeel wordt warmte uit de buitenlucht gewonnen en overgedragen aan het koudemiddel. Het binnendeel haalt vervolgens warmte uit het koudemiddel en geeft dit direct af aan de binnenlucht. Met deze warme lucht wordt de ruimte vervolgens verwarmd. De ruimtes worden niet verwarmd via radiatoren, maar bijvoorbeeld via plafond- en wandunits.
Dit type kan vaak ook als airco ingezet worden om te koelen. Daarom wordt de lucht-lucht warmtepomp veel toegepast in ‘warme’ landen. In Nederland wordt dit type bijvoorbeeld toegepast in hotels. Daar hoeven ruimtes niet constant verwarmd te worden, alleen als er gebruik van wordt gemaakt. Dit type komt het meest overeen met de bekende koelkast, wat in feite een (kleine) warmtepomp is.
Een lucht/lucht warmtepomp heeft altijd de beschikking over energie uit de buitenlucht, ook in de winter. Dit komt door het principe dat er bij 0°C nog steeds energie aanwezig is in onze omgeving. Al ervaren wij 0°C als koud, op een andere temperatuurschaal is het nog altijd 273 Kelvin. Er zit nog voldoende energie in de lucht om zelfs door middel van een warmtepomp jouw huis te verwarmen.
Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp gebruikt ook de warmte van de buitenlucht, maar niet om lucht te verwarmen. Dit toestel zal het water voor de verwarmingsinstallatie verwarmen: dit opgewarmde water komt dan terecht in de leidingen van de radiatoren of de vloerverwarming.
Water-water warmtepomp
We pompen grondwater omhoog, halen hier energie uit en we brengen het afgekoelde grondwater weer terug in de grond op een andere plaats. Natuurlijk geld hier de plicht, het is immers bodemenergie, dat heel de installatie, zowel ondergronds als bovengronds door een gecertificeerd bedrijf (BRL) moet worden uitgevoerd.
Het ondergrondse deel (de bron) mag wel door een ander gecertificeerde installateur uitgevoerd worden dan het bovengrondse deel (de warmtepomp en vloerverwarming).
Hybride warmtepompen
Een hybride warmtepomp of hybride ketel is een combinatie van een hr-ketel en warmtepomp. In de meeste gevallen wordt een luchtwarmtepomp toegepast in de hybride variant, omdat deze makkelijker toepasbaar is. In landen met een fijnmazige gasinfrastructuur, zoals Nederland, is de hybride variant een interessante optie om het gasverbruik te verlagen. Het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp, die de lucht (ventilatie- of buitenlucht) als warmtebron gebruikt, voor het verwarmen van het huis. Alleen voor het maken van tapwater en het verwarmen van het huis tijdens extreem koude dagen wordt de hr-ketel nog gebruikt. In enkele gevallen levert dit type ook een deel van de warm tapwatervraag.
Een groot voordeel van een hybride warmtepomp is dat het systeem bij een bestaande cv-ketel geplaatst kan worden. Bovendien kan dit type in nagenoeg iedere woning worden toegepast. Vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren zijn geen randvoorwaarde. Het grootste deel van het stookseizoen is het immers niet zeer koud, zodat ook gewone radiatoren bij een relatief lage watertemperatuur ruimschoots voldoende verwarmingscapaciteit hebben.
De hybride warmtepomp maakt de warmtevoorziening een stuk duurzamer, terwijl je als bewoner de gebruikelijke zekerheid en comfort ervaart, ook bij zeer lage buitentemperaturen. Ook de hybride komt in aanmerking voor subsidie.